Holiday in Dubbo
29 januari 2013 - Dubbo, Australië
Omdat de maisplanten nog niet helemaal volgroeid zijn zodat wij aan het werk kunnen hebben we nu vakantie in Dubbo. Het plaatsje is misschien 2x zo groot als Harlingen maar heeft 12x minder de sfeer. Het enige interessante is de winkelstraat.
In de winkelstraat vinden wij een bibliotheek die per dag 2 uur gratis internet verschaft, een grote variatie aan kleine winkeltjes, kappers, take-away restaurants, een subway en 2 'arcades'. Deze arcades vind je overal in Australie en zijn gewoon overdekte winkelcentra. sommige (in de grote steden) zijn enorm en bestaan uit meerdere verdiepingen met een foodcourt onderin en andere (zoals in Dubbo) zijn relatief klein en hebben wat restaurants, een supermarkt en een koffiehoekje. Dubbo heeft 2 arcades verwelkomt in haar heuse winkelcentrum waarvan één een Woolworths supermarkt herbergt en de ander een Coles supermarkt. Beide hebben vrijwel hetzelfde assortiment en dezelfde prijs maar de Coles oogt een stuk vriendelijker en heeft bovendien een 'self-checkout'. De naam verraad het al. Zelf je items scannen, betalen en snel weer verdergaan met je intens geweldige leven in Dubbo. Dit is ook precies de reden waarom Coles een stuk meer in trek is bij veel volk want de caissières in Australie kunnen nog wat leren van de Nederlandse dames achter de kassa. Een boodschappenkar met ±20 items neemt al gauw 10 minuten in beslag. Bovendien kan je met wat oefening af en toe wat items ongemerkt met gereduceerde prijs in je boodschappentasje wegmoffelen. Dit vergt wat oefening en zo kun je de dure pink lady appelen als goedkope red delicious appelen meenemen. Eerlijk is het niet maar de prijzen hier zijn torenhoog en zoals papa lang geleden al klaagde dat men voor 40 florijnen vroeger nog een immense kar vol boodschappen thuisbracht en hedendaags blij moet zijn met een goedgevulde tas, kan men hier 2 appels en een halfje meergranen verwachten.
Enfin. Het eerste loon is na wat moeilijkheden ook eindelijk op mijn rekening gestort. Hier printen ze je bankrekeningnummer niet gewoon op je pas maar moet je dit opzoeken op het internet met het supergeavanceerde en zeer overzichtelijke netbank.com.au. Hier down under is 1 pas goed voor 3 betaalmanieren. Een 'Savings' account, een 'Credit' account en een 'Cheque' account. Je simpele bankpas is hier tegelijkertijd ook een creditcard en een ehh.. cheque..?
Beetje raar maar ik gebruik dan ook alleen mijn savings account. Om je rekeningnummer te krijgen is het makkelijkst om naar je dichtstbijzijnde Commonwealth vestiging te gaan je pas te laten scannen en hun je details op te laten schrijven. Ik had dat in eerste instantie niet gedaan en dus werd mijn geld de eerste 2 weken niet overgeschreven op mijn rekening en moest ik op rantsoen. Dit lag niet volledig aan mij want na 2 dagen kwam ik erachter dat ik het niet helemaal goed had gedaan en was alsnog naar de bank gegaan. Mijn werkgever was echter vrij lui en kon niet mijn rekeningnummer, waar hij zelf om gevraagd had, aan zijn secretaresse doorgeven. Ik moest dus zelf van Brisbane street naar Muller street lopen om daar 14 cijfertjes achter te laten om de eerstvolgende donderdag een bult geld op mijn rekening te zien verschijnen. AU$ 1200 was het eerste loon over 2 weken keihard werken in de maisvelden. Belasting is hierover al geheven en dat is ook direct 29% voor een 'non-resident'. Mensen die wel in Australie wonen betalen slechts 12% belasting en met wat mazzel kan ik alles wat ik daartussen teveel betaal terugkrijgen zodra ik Australie verlaat. Een leuk zakcentje dus voor als ik thuiskom.
Als je trouwens met een Nederlandse pas geld zou willen pinnen kun je kiezen wat je wilt en zal alles gewoon van je rekening worden afgeschreven maar met een Australische pas vergt dit enige training en die heb ik gewoonweg niet. Maakt ook helemaal niet uit want je savings account is het belangrijkst.
Verder bezit de arcade van de Woolworths ook een 'Reading cinema' en dat betekent dus filmavond! Klaarblijkelijk houden de Australiers van hun dinsdagen want elke dinsdag zijn vele restaurants, bars, cafés én cinema's tegen gereduceerde prijs te bezoeken! Vanavond dus Django Unchained en zo te horen moet dat een feest worden.
Vanuit de Macquarie Public Library,
Cheers!

Maar nu DE vraag: hoe is het met beer?
p.s. broer Piet land trouwens zaterdag in Sidney.
Guus, weet je ook tot wanneer hij blijft?
Inmiddels ben ik trouwens alweer 5 dagen aan het werk en zoals het nu staat kunnen we wel even aan het werk blijven nu. Verder is er vrij weinig te melden vanuit Dubbo :P
Je hoort nog van me, XX